Könyvesboltról

Bolt

A Szkítia Könyvesbolt már több mint tizenöt éve áll a nemzet szolgálatában Győrben (9022 Győr, Pálffy utca 9.)
Polcainkon megtalálhatóak a magyar nemzet őstörténetével, történelmével, hagyományával, népzenéjével, stb. foglalkozó kiadványok, könyvek és cd-lemezek.
Büszkék vagyunk rá, hogy tevékenységünkkel, könyvesboltunk működtetésével hozzájárulunk a magyar nemzet hagyománykincsének megőrzéséhez, életben maradásához.Valljuk, hogy csak ebből a kimeríthetetlen kincsestárból merítve és építkezve tud újjászületni a magyarság.Természetesen mi a boltunkban személyesen történő “böngészés” hívei vagyunk, de a “világhálóról” történő megrendeléseket is szívesen teljesítjük.A Szkítia Győr Nemzeti Könyvesbolt várja Önöket személyesen Győr belvárosában, vagy a világhálón!
Hazafias üdvözlettel: Jobbágyi Zsolt

Rólam

Gyerekkoromban, a Kádár-rendszerben nem sokat hallhattam a magyarság hiteles történetéről.
Az iskolában a szocialista ideológiával átitatott történelmet tanultuk. Bár családom „reakciósnak” számított, ők azért nagyon óvatosak voltak, csak egy-egy elejtett mondatból érzékelhettem, sok minden nem úgy van, ahogy a tanórán fel kell mondanunk. Leginkább Viharsarokból származó anyai nagypapám gyakran ismételt rejtélyes mondata ragadta meg figyelmemet: „Csonka Magyarország nem ország, egész Magyarország Mennyország!”. Nem fűzött kommentárt hozzá, és nem is igazán értettem, mit jelenthet ez. De valahogy éreztem, hogy jelentősége van. Hogy van valami, ami összetört, ami egész volt, és most darabjaiban van. És egész-ség, teljesség akkor lesz újra, ha az ország régi egysége helyreállhat, ha újra összeforr, ami összetartozik.
Gimnazista koromban szerettem bele a Muzsikás zenekar lemezeibe, rongyosra hallgattam őket. Időtlenül ősi, de megborzongatóan ismerős erő áramlott a magyar népzenéből. „Nem úgy van most, mint volt régen”, „Nem arról hajnallik, amerről hajnallott” – a lemezek címeiben mintha nagyapám fohászként ismételgetett szavai köszöntek volna vissza.
Még kommunista idők voltak, amikor néhány barátommal először jártunk Erdélyben, Székelyföldön. A Ceaucescut istenítő otromba transzparensek, a nagyobb városokban felhúzott igénytelen lakótelepek nyomasztó árnyékában ráleltünk egy varázsvilágra. A székelyek házról-házra, kézről-kézre adtak, úgy fogadtak minket, mintha távolból hazatérő tulajdon fiaik lennénk. Akkor értettem meg, hogy tényleg létezik a nagyapám által emlegetett „Mennyország”. Bennünk, az összetartozásunkban, a szívünkben találhat menedéket.
Könyvet árusítani „véletlenül” kezdtem. Egy barátommal munkát kerestünk Budapesten, és adódott lehetőség utcai könyvárusításra. Az Örs Vezér téren kezdtünk egy kis pavilonban. Nem gondoltam, hogy ez a helyszín egyfajta „előörse” lesz annak a pályának, melyet azóta is, immár több mint 30 éve folytatok. 1989 volt akkor, érdekes időszak. A rendszerváltozással sorra jelenhettek meg olyan művek, melyek addig tiltottak voltak, többnyire még a létezésükről sem volt tudomásunk. Ilyen volt például Wass Alberttől „A funtineli boszorkány”. Olyan témákról is lehetett már írni, könyvet kiadni, melyek eddig tabunak számítottak. Megjelent Raffay Ernő történész Trianonnal foglalkozó könyve, a „Magyar tragédia”.
A nemzeti értékrenddel foglalkozó Szkítia könyvesboltot Győrben 2002. december 12-én sikerült megnyitni. Ebben sokat segített a Püski, a Magyar Ház, a Két Hollós, a Kairosz Kiadó. A boltot különleges helyszínen, a Petőfi Sándor Művelődési Házban nyitottuk meg. Ebből adódott a lehetőség, hogy előadásokat, rendezvényeket is lehetne szervezni a bolt működtetése mellett. Ehhez egy meghatározó élmény adta az indíttatást. Mezőörsön (már megint egy „örs”), a Magyar Műhely iskolájában hallgattam meg Molnár V. József néplélek-kutató szívdobogtatóan erőteljes előadását. A magyar néphagyományban rejlő időtlen tudásról, a Teremtő által ránk szabott emberségünk megőrzésének fontosságáról beszélt. Elhatároztam, hogy ilyen előadásoknak Győrben, a Petőfiben  is el kell hangozniuk. A művelődési ház rendezvényszervezőivel közösen elindítottuk a Magyar Évezredek előadássorozatot. A magyar eredetkutatás, néphagyomány, mitikus történelem, Szent Korona-tan kiváló kutatói sorra jöttek: a már említett Jóska bácsi, Pap Gábor, Bakay Kornél, Szántai Lajos, Tóth Zoltán József, és nagyon hosszú lenne a teljes névsor… A boltot évekig Orbán Csaba barátommal közösen fejlesztgettük, építettük tovább. Idővel egy kis közösség alakult körülöttünk, a Magyar Évezredek Baráti Társaság, akikkel lelkesen folytattuk az értékközvetítő tevékenységet. Sok lélekmelengető élmény kapcsolódik ehhez, együtt jártuk be a Kárpát-haza, az „egész Magyarország” valóban mennyeien csodálatos tájait. Együtt erősödtünk hitben, hazaszeretetben. Jómagam is műkedvelőként sokat foglalkozom magyar őstörténettel, hagyománykutatással, a Kárpát-haza megszentelt tájaival, szakrális földrajzzal. Két könyvem is megjelent már.
A Szkítia Könyvesboltot 2014-ben a Pálffy utcába kellett átköltöztetni (sajnos a Petőfi Sándor Művelődési Ház végleg bezárta kapuit). Nem volt könnyű feladat, de sikerült megtartani a boltot, ebben sokat köszönhetek édesanyámnak. A Baráti Társaság is együtt maradt, az előadások a mai napig zajlanak, hitem szerint rendkívül fontos szerepet betöltve Győr város kulturális életében. A Szkítia könyvesboltban most is kivételesen nagy választékban találhatóak meg a magyar nemzeti irodalom értékes alkotásai. A hagyományos magyar népzenét, valamint nemzeti rockzenét játszó zenekarok felvételei, Cd-lemezei is megvásárolhatóak nálunk. Olyan ruházatot (pl. Magyar Harcos, Rege, Szervető), tarsolyokat, kiegészítőket, ajándéktárgyakat is tartunk a könyvesboltban, melyek magyar népművészeti, nemzeti jelképeikkel erősíthetik bennünk a magyarságtudatot.